Regisztráció

Bezár

Belépés
Még nem regisztráltál?

Most egyszerűen megteheted, így lehetőséged nyílik hogy csatlakozz a Világnéző.hu közösségéhez ahol megoszthatod utazási élményeidet, és elolvashatod másokét.

Regisztrálok
Elfelejtettem a jelszavamat
Bezár

Sikerült!

Valami baj van!

Hozzáadás a kedvencekhez


Válaszd ki, melyik listádba szeretnéd tenni ezt a helyet

Ha új listába szeretnéd tenni ezt a helyet, hozz létre neki egyet!


Bezár

Stephansdom

Ausztria, Bécs, Látnivalók

Stephansdom

Bécs, Ausztria, Látnivalók
  • Cím: Stephansplatz 3, 1010 Wien
  • Telefon: 43-1-513 76 48
  • Nyitvatartás: Hétfőtől- szombatig: 06:00 - 22:00
    Vasárnap és ünnepnapokon: 07:00 - 22:00

A színpompás tetőt csaknem 250 ezer mázas cserép borítja. A mintázat a déli oldalon a Habsburg címert ábrázolja – kétfejű sast a császári koronával és az Aranygyapjúval.
A Stephansdo gótikus templomtornya, melyet a bécsiek Stefflnek (Istvánkának) becéznek, 137 méter magas. A 96 méter magasan található kilátóra 343 lépcsőfok vezet fel, káprázatos panoráma nyílik innen az északkeletre fekvő Csehországra és a délkeleti irányban elnyúló semmeringi Alpokra.

A templom román stílusú szobrokkal díszített főbejárata a Riesentor (Óriások kapuja) nevet viseli, ugyanis a XIII. századi építkezések során egy hatalmas csontot találtak itt, amelyről akkoriban azt gondolták, hogy egy, a bibliai vízözön során megfulladt óriás lábszárcsontja. A titokzatos csont a kapun lógott egészen a felvilágosodás koráig, amikor is a tudósok megfejtették a rejtélyt: a lábszárcsont egy mamuté volt.

A Stephansdom különböző építészeti stílusai harmonikus egységet alkotnak.
A román kori stílusjegyek jól megfigyelhetőek a nyugati oldalon az 1240 körült épült Heidentürme (Pogánytornyok) szobrain: látható itt griff és oroszlánnal küzdő Sámson is. A bejárat fölött Jézus és az apostolok állnak, továbbá sárkányok, oroszlánok, hüllők és madarak – e lények a gonosz lelkeket szimbolizálják, amelyek menekülnek a templom szentséges közeléből. 

A főként gótikus épületszerkezet a XIV. és XV. században épült. A Habsburgok azért szerették volna hozzátoldani a második tornyot, mert ezzel akarták támogatni kérésüket a pápánál, hogy tegye Bécset püspöki székhellyé. A városatyák ezzel szemben a falak megerősítését akarták. Az északi torony építését emiatt nem tudták befejezni, a szépen díszített reneszánsz kupola 1578-ban került rá.
A befejezetlen északi torony kupolájából csodálatos kilátás nyílik a városra.

A 20 tonnás Pummerin annak a harangnak a másolata, amelyet az 1683-as török ostrom során a zsákmányolt ágyúk bronzából öntöttek, és amely a második világháborúban pusztult el. A harangot csak fontos események alkalmából húzzák meg.

A templomban, a főhajóban találjuk Anton Pilgram mester gyönyörűen faragott gótikus szószékét. A barokk főoltárt díszítő festmény a székesegyház védőszentje, Szent István vértanú megkövezését ábrázolja. A főhajó magas, karcsú oszlopai uralják a teret. Az oszlopok művészi értékét növeli a rajtuk látható 77 db 15. századi agyag és kőszobor.
 Staphansdom
Bécs, Ausztria
Copyright:   Forrás: flickr

Bécsi Látnivalók


0 hozzászólás

Írj Te is hozzászólást, mondd el véleményedet a helyről!
Csatlakozz! és írd meg véleményedet!