Regisztráció

Bezár

Belépés
Még nem regisztráltál?

Most egyszerűen megteheted, így lehetőséged nyílik hogy csatlakozz a Világnéző.hu közösségéhez ahol megoszthatod utazási élményeidet, és elolvashatod másokét.

Regisztrálok
Elfelejtettem a jelszavamat
Bezár

Sikerült!

Valami baj van!

Hozzáadás a kedvencekhez


Válaszd ki, melyik listádba szeretnéd tenni ezt a helyet

Ha új listába szeretnéd tenni ezt a helyet, hozz létre neki egyet!


Bezár

Operaház

Ausztria, Bécs, Látnivalók

Operaház

Bécs, Ausztria, Látnivalók
  • Cím: Opernring 2, 1010 Wien
  • Telefon: 43 1 513 39 57

A Ringstrasse grandiózus épületei közül elsőként a neoreneszánsz Állami Operaház építése kezdődött meg 1861-ben Eduard van der Nüll és August von Siccardsburg tervei alapján. Felavatására 1869 májusában került sor Mozart Don Juan című operájával. Az új operaház azonban nem nyerte el Ferenc József tetszését, aki pályaudvarnak nevezte, öngyilkosságba kergetve ezzel van der Nüllt.

1945-ben a II. világháborús bombázások csaknem teljesen elpusztították az épületet. A korszerű színpadtechnikával felszerelt, újjáépített Operaház 1955-ben nyílt meg ismét.

A Ringstrassén emelkedő méltóságteljes épület homlokzati loggiája eredeti, mivel megmenekült a II. világháborús pusztításoktól. A loggia öt boltíve alatt álló bornzszobor balról jobbra nézve a Hősiesség, a Dráma, a Fantázia, a Komédia és a Szerelem allegórikus ábrázolása.

Az Operaház két oldalán Josef Gasser szökőkútjai két ellentétes világ szimbólumai. A baloldai a Zene, a Tánc és az Öröm allegóriája, míg a jobboldali a Loreleyt, a mondabeli szirént ábrázolja a Bánat, a Szerelem és a Bosszú alakjaival.

A csodás előcsarnokot Moritz von Schwind 16 festménye díszíti. Mindegyik egy operát jelenít meg. A képek alatt a zeneszerzők mellszobrai láthatóak.

A bécsi báli szezon csúcspontja az évenkénti Operabál, amelyet hagyományosan a farsang utolsó csütörtökjén tartanak. A nézőtérről eltávolítják a székeket és táncteremmé alakítják át.
 

Kinek ajánljuk: Opera, balett és művészetek kedvelőinek.


Operaház
Bécs, Ausztria
Copyright:   Forrás:

Bécsi Látnivalók


0 hozzászólás

Írj Te is hozzászólást, mondd el véleményedet a helyről!
Csatlakozz! és írd meg véleményedet!